Táto stránka využíva súbory cookies za účelom zaistenia správnej funkčnosti stránok. Bližšie informácie o používaní súborov cookies su dostupné v naších podmienkach ochrany osobných údajov

VIDEOLÓGIA: E03: Ako vyprodukovať funkčné video krok za krokom

Kategória: Marketing

Autor: Tomáš Klago

Publikované: 20. 05. 2021

Rozhodli ste sa aj vy pustiť do tvorby kvalitného video obsahu? V prípade, že to bude vaše „tenkrát poprvé” a zišiel by sa vám nejaký ten plánik ako na to, ste na správnom mieste. V rámci našej blogovej série s názvom VIDEOLÓGIA vás v dnešnej časti krok za krokom prevedieme produkciou video contentu tak, aby sa v tom nestratil ani úplný začiatočník. Ste pripravení?

Krok 1: Brainstorming ideí

Predpokladáme, že ciele a stratégiu vášho plánovaného videa máte už dávno v malíčku. Teraz prichádza tá naozaj náročná časť, a tou je vymyslieť ideu, ktorá váš produkt alebo službu odpromuje na pána a ohúri celý svet. 

 

Aby ste sa mali od čoho odpichnúť, odporúčame vám položiť si základnú otázku: Aký problém našu cieľovku v živote trápi a ako by jej ho náš produkt a značka mohli pomôcť vyriešiť? Niekedy sa fakt stačí len zamyslieť nad každodenným životom či situáciami v ňom a idey vám zrazu začnú prichádzať samé od seba.

 

Vždy je však lepšie si všetky nápady pinknúť aj so svojimi kolegami či kamošmi z „fachu”. Veľakrát sa totiž môže stať, že ak ideu vymýšľa len jeden človek a bez feedbacku ostatných, ujde mu niečo fakt podstatné. Nie nadarmo sa hovorí, že čím viac hláv, tým viac rozumu

 

Dostali ste sa pri vymýšľaní do slepej uličky? Aj to sa stáva. Skúste sa inšpirovať konkurenčnými či svetoznámymi videami. Preklikajte si web Ads of the World alebo si pozrite najúspešnejšie spoty amerického Super Bowlu. Alebo skúste sprchu či prechádzku v prírode. Niekedy pri vymýšľaní stačí len zmeniť prostredie.

 

Krok 2: Písanie scenára

Idea vymyslená? Tak to sa môžete pustiť do scenára! Je fajn mať pred písaním jasno v tom, kde bude video umiestnené. Budete potrebovať 30-sekundový spot do telky alebo len 5-sekundový bumper na YouTube

 

Pre online exekúcie je úplne najlepšie, ak vyskladáte scenár videa tak, aby ste z dlhšej sekvencie dokázali jednoduchým strihom vytvoriť aj jej kratšie verzie. Tie môžete následne spúšťať a obmieňať podľa potreby, a tak, aby cieľovka jednoducho nepozerala vždy len na to isté dlhé video stále dookola. 

 

Scenár videa by mal popisovať niekoľko bodov. To, čo sa deje v obraze, aká doplnková grafika alebo text sa v ňom zjavuje a čo hovorí voiceover (hlas vo videu). Klasikou je scenár s jasným úvodom, jadrom a záverom, ktorému by ale nemal chýbať poriadny twist, ktorý divákov prekvapí alebo sa pohrá s ich emóciami. 

 

Krok 3: Natáčanie vs. animovanie

Video sa najčastejšie buď točí alebo animuje. Ktorá cesta je lepšia? Nuž, to záleží od viacerých faktorov. Aký je váš rozpočet? Ako vyzerá vaša identita značky? Je postavená na ľuďoch alebo kreslenom maskotovi? Niekedy dokonca viete spojiť oba svety do jedného.

 

Pri natáčaní je dôležité myslieť na správny výber lokácie, hercov a rekvizít. V prípade, že na to nemáte čas alebo chuť, pokojne oslovte nejakú produkčnú spoločnosť, ktorá má nielen zmapované všetky najlepšie miesta aj ľudí, ale má aj sklady plné rekvizít od výmyslu sveta. Taktiež vám bude vedieť odporučiť režiséra či kameramana, takže si ich nebude musieť zháňať sami.

 

V prípade, že by ste šli radšej animovanou cestou, určite si dajte záležať na výbere animátora alebo umelca. Pravdaže, treba rátať aj s tým, že ak sa rozhodnete napríklad pre 3D video, bude vás to stáť oveľa viac času aj peňazí. 

 

Nemáte čas alebo prostriedky na natáčanie ani animovanie? Ak to idea dovoľuje alebo potrebujete odkomunikovať len holý text, pokojne kliknite na video banku plnú hotových záberov, z ktorých môžete vyskladať aj vaše video. Alebo využite služby aplikácie Canvas, ktorá vám pomôže jednoduché video vyklikať za pár minút.

 

Krok 4: Finálny strih a editácia

Máte už kopu zozbieraného materiálu? Skvelé, už len stačí, dať ho celý dokopy. Vezmite si pripravený scenár a strihajte, skúšajte, čo vám bude najlepšie fungovať. Ak sa aj scenár v priebehu natáčania alebo pri strihu trošku zmenil, vôbec to nevadí. Niekedy sa jednoducho predstava v hlave vyvinie trošku inak v reálnom svete. 

 

Okrem samotného strihu nesmiete zabudnúť ani na dodatočnú úpravu farieb či grafiku. Čo takto pridať úvodný headline na zachytenie pozornosti alebo záverečný packshot, ktorý celé video podpíše vašou značkou? 

 

Najmä v online štatistiky potvrdili, že ľudia si na sociálnych sieťach nie vždy pustia zvuk, preto by ste mali myslieť na dodatočné pridanie titulkov, aby z neho niečo mali aj tí, ktorí scrollujú v MHD a slúchadlá si zabudli doma.

 

Krok 5: Výber hudby a nahrávanie voiceoveru

Keďže video je audiovizuálne dielo, bez hudby by to fakt nebolo ono. Je akousi čerešničkou na torte, ktorá dokáže diváka vtiahnuť do deja a dodať celému videu silnú emóciu. Na internete nájdete skvelé hudobné banky, ktoré obsahujú obrovské množstvo hudobných podkladov zaradených do rôznych kategórií, takže je z čoho vyberať.

 

Pri nahrávaní voiceoveru môžete siahnuť po dabingových hercoch, ktorí majú fakt super hlas a vedia ako na to. Možno sa to nezdá, ale nahrať kvalitný voiceover nedokáže hocikto, kto spustí diktafón v telefóne. Chce to poriadnu dávku odvahy a vymakanú prácu s hlasom. 

Vedeli ste, že už dokonca existujú aj profesionálne voiceoverové portály, na ktoré len zašlete text a oni vám späť pošlú hotovú nahrávku? Jednoducho si pozriete demá hlasov, vyberiete si ten pravý pre vás a oni vám celý voiceover nahrajú pokojne aj z opačného konca sveta. Nemusíte chodiť do žiadneho štúdia, stačí byť online.

Bonusový krok: Skontrolujte funkčnosť videa

Video nahodené, vy ste nadšení...no funguje? To, že sa zo svojho počinu tešíte je síce skvelé, no určite by ste mali sledovať aj niektoré metriky, ktoré vám prezradia, či váš video obsah zabodoval aj u cieľovky. Aká je jeho sledovanosť? Dopozerajú ho do konca alebo v niektorej sekunde odídu? Získali ste nejaké konverzie? Lajkujú ho, zdieľajú, komentujú?

 

Všetky odpovede na tieto otázky vám pomôžu nielen zhodnotiť efektivitu konkrétneho videa, ale taktiež vám môžu pomôcť naplánovať a vychytať muchy na tom budúcom. A kto vie, možno získa aj nálepku virálne.

 

Tretia epizóda série je úspešne za nami a my dúfame, že vám tieto základné kroky pomôžu na ceste za kvalitným a funkčným video obsahom. Už čoskoro sa môžete tešiť na poslednú časť našej VIDEOLÓGIE, v ktorej vám predstavíme case studies našich Trendis video pokladov.

Potrebujete pomôcť? Kontaktujte nás.

Ďakujeme za správu