Táto stránka využíva súbory cookies za účelom zaistenia správnej funkčnosti stránok. Bližšie informácie o používaní súborov cookies su dostupné v naších podmienkach ochrany osobných údajov

VIDEOLÓGIA: E02: Ako pripraviť marketingovú stratégiu video obsahu

Kategória: Marketing

Autor: Tomáš Klago

Publikované: 14. 04. 2021

Zaradiť videá do komunikácie vašej značky je skvelý nápad! A viete, čo je ešte lepší nápad? Neskočiť do toho po hlave. Tak, ako textová či obrázková forma obsahu, aj tá videová potrebuje poriadnu prípravu na to, aby ste ju následne mohli odpáliť vo veľkom. Aby ste však zbytočne netápali, rozhodli sme sa vám v druhej epizóde našej blogovej série s názvom VIDEOLÓGIA pomôcť 4 základnými otázkami, ktoré vám ozrejmia cieľ, formáty, umiestnenie a rozpočet vášho nového video obsahu.

Otázka 1: Čo je cieľom videa?

Asi najzákladnejšou otázkou celého video contentu je vedieť, prečo ho vlastne chcete robiť. Jasné, v našej prvej epizóde VIDEOLÓGIE sme spomenuli, že má video skvelé výsledky a performuje ako blázon. A to očarí každého. Ale ako pomôže práve vašej značke? Čo ním chcete dosiahnuť?

 

Aby ste v tom nemali chaos, pomôže vám starý známy marketingový „lievik”. Zahŕňa v sebe všetky podstatné ciele od objavenia vašej značky, až po kúpu produktu či služby. 

 

Povedomie

Prvou časťou, teda cieľom, tohto lievika je vytvoriť povedomie (awareness) o značke. Chcete nalákať nových zákazníkov alebo len dať tým starým na známosť, že nejaký nový produkt uzrel svetlo sveta? V tom prípade pripravte video, ktorého cieľom bude práve vytvoriť spomínané povedomie. Zabudnite tentokrát na predaj. Spravte ho svieže, zaujímavé a hlavne také, ktoré naozaj upúta pozornosť. Šokujte, pobavte, rozcíťte. 

 

Kedy takéto video funguje? Keď má čo najviac celkových pozretí. Vtedy je naozaj topka.

 

Zvažovanie

Zvažovanie (consideration) je prostredná časť lievika, ktorej cieľom je vytvoriť si vďaka vášmu video obsahu vzťah so zákazníkmi. Mal by to byť ten dôvod, prečo si vyberú práve váš produkt, od vašej značky a nie od konkurencie. Dajte im vedieť, že ste expertmi vo svojom odbore, že viete, čo predávate a že vaším cieľom je, aby produkt alebo služba vyriešila problém či deficit cieľovky. 

 

Akú metriku by ste pri zvažovaní mali sledovať? Určite CTR, ktoré sa stane ukazovateľom toho, či je vaše video zaujímavé natoľko, aby ľudia boli ochotní prekliknúť sa na váš web a získať viac informácií.

 

Konverzia

Poslednou časťou lievika je ultimátny cieľ, a teda konverzia (conversion). Pri týchto typoch videí už o vás a vašich pridaných hodnotách cieľovka vie, no mala by chcieť nakúpiť. Ukážte im pomocou videa produkt zblízka, spolu so všetkými jeho benefitmi a službami navyše.

 

Ak vám analytika videa ukazuje, že práve vďaka nemu boli uskutočnené nákupy, máte vyhraté! 

 

Myslíte si, že sme zabudli spomenúť definovanie cieľovky? Vôbec nie, no veríme, že to, komu predávate a s kým komunikujete, je vám jasné už dávno. Ak je však vaša cieľová skupina obsiahlejšia, určite neurobíte chybu vtedy, ak si jednotlivé videá rozčleníte a zacielite na konkrétnych zákazníkov. Čím lepšie zamierite, tým väčšia šanca, že sa im trafíte do nákupnej chuti.

 

Otázka 2: Aké formáty potrebujete?

Keď ste si už ujasnili, čo je vaším cieľom, môžete sa pustiť do voľby formátu. A veruže máte z čoho vyberať! 

 

Brandový spot

Chcete komunikovať značku ako takú, vašu víziu a ciele? Tak na to sa vám bude hodiť klasický brandový spot. Stačí niekoľko sekúnd a kreatívne odpromovať váš slogan spolu s hlavnou myšlienkou. Dajte si na ňom fakt záležať, nech definuje váš brand naozaj dokonale.

Explanatory video

Máte vo svojej ponuke službu, ktorá nie je pochopiteľná na prvú? V tom prípade by ste mali vytvoriť takzvané explanatory videá, ktoré zákazníkom vysvetlia, ako služba funguje a ako si s ňou poradiť v pár jednoduchých krokoch. Hlavne stručne a jednoducho!

Produktové video

Ďalším skvelým formátom sú produktové videá. Ich cieľom je predviesť produkt v celej jeho kráse a detaile. Človek musí mať pocit, že ho podrobne pozná, vie ako s ním narábať a že ho po príchode zásielky vo vnútri krabici nič neprekvapí. 

Testimoniál

Čo je viac, než keď váš produkt alebo službu odporučia samotní zákazníci? Aj na to slúžia testimoniály. Sú to jednoduché videá, v ktorých svoju skúsenosť odprezentujú ľudia, ktorí majú s vašou značkou a produktom osobnú skúsenosť. Nemusíte sa báť vyložiť karty na stôl a dovoliť im odprezentovať aj nejakú tú chybičku. Testimoniál tak bude pôsobiť dôveryhodnejšie. No pozitíva by určite mali prevyšovať. 

Behind the scenes

V prípade, že sa nechystáte nič predávať, ale radi by ste vo svojich kruhoch privítali nových zamestnancov, určite vám poslúžia takzvané behind the scenes videá či videá o zamestnaneckej kultúre. Skvelo tým zobrazíte dianie vo vašej firme a okrem toho, že získate nových kolegov, ukážete svojim zákazníkom interné hodnoty, s ktorými môžu sympatizovať. Aj o tom sú love brandy.

 

Otázka 3: Kedy a kde video umiestnite?

Ste totálne nadšení z vášho nového videa, a tak ho chcete čo najskôr šupnúť do sveta? No pŕŕŕ. Tak ako pri iných exekúciách, aj video si zaslúži zverejnenie v ten pravý čas

 

Chystáte sa nahodiť produktovky na web? Nerobte to, kým si daný produkt človek nemôže naozaj kúpiť. Pripravili ste super videá na sociálne siete? Spravte si rešerš o tom, kedy sú ľudia na vybranej platforme najčastejšie a ponúknite im ho vtedy, keď sa na nej naozaj budú nachádzať.

Online svet

Nie každé video je vhodné vycapiť všade. Teda okrem vlastného webu, ale ani tam neručíme za následky. Či už je to Facebook, Instagram, YouTube alebo iná platforma, na každú z nich funguje niečo iné

 

Na Facebooku a Instagrame skôr zaskórujú kratšie typy videí. Veď to poznáte, stojíte vo výťahu alebo trónite na toalete a skrolujete o dušu. Nič, čo presiahne niekoľko sekúnd u vás vtedy nemá šancu. Preto aj video obsah na týchto sociálnych sieťach by mal byť čo najkratší a najúdernejší. V ideálnom prípade by ste mali sledovateľa chytiť už behom prvých pár sekúnd

 

V prípade, že chcete pripraviť videá o dĺžke viac ako zopár sekúnd, určite radšej využite možnosti YouTube. Okrem toho, že pomocou neho môžete svoj video obsah umiestniť aj priamo na web, tak YouTube sa stal pokladnicou dlhých formátov, pri ktorých dokážu ľudia vydržať sedieť od piatich až do 30 minút. 

 

Rozhodli ste sa využiť video content aj v rámci plateného proma? Poriadne si naštudujte podmienky a povolené formáty jednotlivých médií. Ceny, dĺžky či efektivita sa môžu diametrálne líšiť.

Televízia

Za spomenutie určite stojí aj samotná televízia. Kedysi veľmi populárny spôsob video reklamy, no dnes už finančne náročný a popravde, dovoliť si ho môžu len naozaj veľké firmy. 

 

Chcete aj napriek tomu tento druh video reklamy vyskúšať? Tak okrem niekoľko stoviek až tisíc eur si pripravte aj odlišný spôsob dramaturgie videa. Nie všetko, čo funguje v online, bude fungovať aj na televíznej obrazovke.

 

Otázka 4: Aký je váš rozpočet? 

Tak a celú dnešnú časť ukončíme tou nepríjemnejšou, no stále dôležitou otázkou. Koľko peňazí ste ochotní do videa investovať? 

Pri rozpočte týkajúceho sa video obsahu musíte rátať s 2 hlavnými časťami. Prvou je suma, ktorú chcete vynaložiť na produkciu samotného videa a druhou sú peniaze, ktoré nalejete do jeho propagácie

Produkčný rozpočet

Čo sa týka produkcie, bolo by zbytočné písať vám konkrétne sumy. Tie sa totiž odvíjajú od toho, či bude video hrané alebo animované, či bude robené freelancerom, produkčnou spoločnosťou alebo cez nejaký online nástroj, prípadne, či v ňom budú vystupovať herci alebo to „uhráte” len zábermi z video banky. 

Propagačný rozpočet

Keď sa bavíme o prome videa, tak okrem spomínanej nákladnej telky je skvelým spôsobom práve platená online reklama. Vo väčšine prípadov sa platí niekoľko centov za pozretie videa, pričom dokážete video cieliť presne podľa vašej potreby. Nemusíte sa teda spoliehať na to, či mamičky vo veku od 20 do 30 rokov budú práve pri telke, keď sa spustí váš úžasný spot. V online budete mať istotu, že ho uvidia práve ony a nikto iný.

Inšpirujte sa videami, ktoré sme vytvorili

Kampaňové video pre Wüstenrot

Ďalšie kampaňové video pre Wüstenrot

 

Video pre klienta Xenex Design

 

Behind the scenes video, ktoré síce nevzniklo pre klienta, ale len tak pre radosť

Ďalšie video, ktoré vzniklo len tak, pe agentúrnu radosť

 

Ďalšia ukážka produktového videa, ktorá tiež vznikla len tak, z čírej radosti

Pomohla vám naša dnešná epizóda VIDEOLÓGIE ujasniť si marketingovú stratégiu vášho video obsahu? Dúfame, že áno! Nezabudnite sa už čoskoro na náš blog vrátiť a prečítať si našu tretiu epizódu, v ktorej vám prezradíme, ako si také video vyprodukovať. Krok za krokom.

Potrebujete pomôcť? Kontaktujte nás.

Ďakujeme za správu