Táto stránka využíva súbory cookies za účelom zaistenia správnej funkčnosti stránok. Bližšie informácie o používaní súborov cookies su dostupné v naších podmienkach ochrany osobných údajov

10 rokov Trendisu – evolúcia jednej agentúry

Kategória: ZO ŽIVOTA AGENTÚRY

Autor: Tomáš Klago

Publikované: 12. 04. 2024

Vo svojom odbore môžete byť najšikovnejší na svete, no ak sa neprispôsobíte trhu, bude vaša životnosť krátka. To, že tento rok oslavujeme 10. výročie dokazuje, že sme to zvládli. Takto sa Trendis v priebehu 10 rokov vyvinul z partie freelancerov po kreatívnu agentúru.

Freelanceri s dizajnérskym srdcom

Začínali sme v roku 2014 ako freelenceri v čadčianskej kancelárii. Robili sme grafiky, weby a šialené realizácie. Chceli sme uspieť a brali sme takmer všetko :-) Vždy sme však boli srdcom dizajnéri, pekné veci sme chceli viac kresliť ako lepiť a dávali sme si naozaj záležať. 

(Ak vás zaujímajú historické fotky, alebo ako vznikol názov firmy, čítajte článok, kde sa viac venujeme čadčianskemu obdobiu)

Postupne sme získali prvých väčších klientov, trvalé biznisové i ľudské priateľstvá. Rástli sme. V istom momente sme pochopili, že ak chceme spolupracovať aj s inými väčšími zákazníkmi, musíme im byť bližšie aj geograficky, a že ak chceme rozšíriť tím o kvalitných ľudí, Čadca nie je úplne optimálna (sorry Čadca). A tak sme prispôsobili miesto výskytu plánovanému rastu firmy.

Sťahovanie do Žiliny

V Žiline sme mali dve kancelárie v tesnom susedstve s Profirolom. Do tímu postupne pribúdali interní grafici, copywriter, account manager, social media manager a ďalší externisti. Klientom sme začali dodávať nielen pekný dizajn, ale aj články a správu sociálnych sietí. S novými klientmi prišli nové požiadavky a s novými kolegami ďalšie zručnosti, vďaka ktorým sme klientom nemuseli hovoriť nie. 

Čoraz viac sme vytvárali originálny obsah na sociálne siete a do kampaní. Jedna z našich kancelárií sa pravidelne menila na ateliér, kde vznikali DIY videá, produktové a reklamné fotografie. V tom istom priestore denne makali grafici a copywriter. Bolo to únavné. Cítili sme, že dve kancelárie sú pritesné. 

Aby sme vedeli pružne reagovať na dopyt po konkrétnych službách, ateliér potrebuje stabilné miesto a kolegovia pokojné prostredie na prácu. Keď sme v širšom centre Žiliny našli novučičký priestor, ktorý si vieme priečkami rozdeliť podľa seba, bolo rozhodnuté, sťahujeme sa. 

Nové zázemie pre ešte väčší tím

Od októbra 2022 poskytujú nové priestory miesto pre 12 ľudí, útulnú šéfovskú kanceláriu, kde môže Jozef s Tomášom spriadať plány na ovládnutie marketingového sveta a skrotenie nástrah, ktoré podnikanie prináša. No a konečne aj ateliér, kde vznikajú parádne videá, fotky a po výživných brainstormingoch aj marketingové a komunikačné stratégie. 

S väčším tímom prišla väčšia zodpovednosť

Zdalo by sa, že agentúrny život kreatívcov sú kávičky, kalčeto a umelecký svet grafiky. No čím väčší tím máte, tým viac zodpovednosti máte za udržateľnosť podnikania. Mali sme v tíme šikovných ľudí, ktorých sme si chceli udržať a mať pre nich dosť práce. Finančná kríza, ktorá prišla spolu s kovidom ako prvé skresala rozpočty firiem na marketing. Museli sme zamakať, aby sme boli viac na očiach zákazníkov a ukázať im dôvody, prečo s nami spolupracovať. 

Ako prvé sme refreshli logo a postupne celú komunikáciu, ktorej sme dopriali viac farieb, radosti a nadšenia, aby viac reflektovala to, čím v agentúre žijeme. Foto a video produkciu sme presunuli pod vlastnú značku Lightwell. Kým Trendis sa prezentuje ako kreatívna marketingová agentúra, Lightwell je produkčná agentúra. 

Umelá inteligencia mení pravidlá

Pravidlá hry v marketingu výrazne zmenila umelá inteligencia. Klientov, ktorí si marketing riešili svojpomocne, nástroje AI utvrdili v tom, že to zvládnu aj bez agentúry, agentúrni zákazníci zväčšujú tlak na efektívnosť. Už nestačí spraviť pekný obrázok a párkrát za týždeň zavesiť post na sociálne siete. Z každého výstupu je nutné vyťažiť čo najviac, predikovať výsledky a dosahovať naplánované ciele. A tak Trendis posilnil tie marketingové oblasti, kde je ešte stále dôležitý ľudský faktor. 

Kde je Trendis teraz

Dnes je Trendis kreatívna marketingová agentúra. Základným kameňom je stále poctivý, dobre spracovaný dizajn. K správe sociálnych sietí podľa vopred dohodnutého a schváleného redakčného kalendára tvoríme ešte viac videí, produktových a reklamných fotiek, píšeme blogy.

Tvoríme viac veci, ktoré sú v backstage úspešnej prezentácie, aby bolo jasné, kde a ako komunikujeme s konkrétnou cieľovou skupinou. Pripravujeme komunikačné a brandové stratégie a do detailov prepracované kampane, ktoré klientom pomáhajú dosahovať ciele, ktoré si stanovili.

Dnes Trendis nepomáha len s čiastkovými úlohami a grafickými prácami, je plnohodnotným parťákom pre firmy, ktoré od marketingu očakávajú reálne výsledky. A čo vy očakávate od marketingovej agentúry?

 

Potrebujete pomôcť? Kontaktujte nás.

Ďakujeme za správu